Milli Marşımız 98 Yaşında!
Milli Marşımız 98 Yaşında!
Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan
“Cephede kahraman ordumuzun azmi ve inancı, Anadolu topraklarında aziz milletimizin kararlılığı ve vatan aşkıyla kaleme alınan İstiklal Marşımız, kurucu bir metindir. İstiklal Marşımız, İstiklal Harbi tamamlanmadan, savaş sürerken yazılmış adeta harbe yön vermiş, Türkiye'nin istikametini belirlemiştir. İstiklal Marşı ülkemizin kuruluşu esnasında tam manasıyla yol haritası işlevi görmüştür.
İstiklal Harbi'ni yürüten Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin iradesi ve kararlılığı, askerimizin cephedeki fedakârlığı, azmi, vatan aşkı İstiklal Marşı'na çok net yansımıştır. Değerlerimiz, medeniyet birikimimiz, inancımız, milletimizin tarihteki yürüyüşü İstiklal Marşımızın mısralarında vücut bulmuştur. İstiklal Marşı 98 yıl önce yazılsa da idealleri, hedefleri bakımından aslında milletimizin tarihi kadar köklü; ufku, kapsayıcılığı, kurucu metin vasfıyla geleceğimizi şekillendirecek kadar yenidir.
Tarihinin her döneminde bağımsızlığına ve vatanına yönelen tehditlere birlik ve beraberliğinden ödün vermeden karşı koyan aziz milletimiz, inanıyorum ki Akif'in İstiklal Marşı ile ortaya koyduğu değerlerimize her zaman sahip çıkacak; ortak sesimiz, ortak vicdanımız olan İstiklal Marşımızı ilelebet muhafaza edecektir. İstiklal Marşımızın kabulünün 98. yıl dönümünde, Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyor, tüm vatandaşlarımı en kalbi duygularımla selamlıyorum."
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof.Dr Mehmet Akgül
“İstiklal Marşımız ülkemizin bekası için canını hiçe sayan şehitlerimiz ve gazilerimizin kahramanlığının, vatanı için azim ve kararlılıkla mücadele eden milletimizin enginlere sığmayan sevdasının dizelere yansımış halidir. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, milletimizin içindeki duygulara tercüman olmuş, İstiklal Marşımız da çetin ve haklı bir mücadelenin sembolü olarak milletimize mal olmuştur.
Bu vatanın evlatlarına düşen, tarih boyunca hürriyet ve istiklal aşkı ile vatanını canı pahasına savunan ecdadımızın mirasına sahip çıkarak bu kutlu ve onurlu davayı, milli ruh ve heyecanı sonsuza dek korumaktır.
Milletimizin verdiği eşsiz mücadeleyi yazdığı mısralarla ölümsüzleştiren Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilişinin yıldönümü münasebetiyle bir kez daha rahmet ve minnetle yad ederken onun bayrağımıza ithafen dile getirdiği o veciz ve duygu yüklü dizeleri bir kez daha anımsatmak isterim:
Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?
Bu düşüncelerle, uğruna canımızı vermekten çekinmediğimiz nazlı hilalimizin ilelebet göğümüzde gururumuz, şerefimiz, namusumuz, inancımız, hürriyetimiz ve ebed müddet alın yazımız olarak dalgalanmasını Allah'tan niyaz ediyorum."